nederlands / english


The New Institute (former nai)

The realization of the The New Institute, the former Netherlands Architecture Institute, took some effort. After a real battle of cities Rotterdam was eventually appointed. The NAI would not be placed in the former library at the Botersloot, as originally planned, but in a new building in the Museumpark. After a competition among six architects in 1988 the Limburg architect Jo Coenen was chosen.

Battle of the cities

 

The Netherlands Architecture Institute was a merger of three institutions based in Amsterdam: the “Living” Foundation, Dutch Centre for Documentation of Architecture and Architectural Museum Foundation. Rotterdam is not only the architectural capital of the Netherlands, but was harshly endowed where cultural institutions and national museums are concerned. In 1988, the designer of this important building was chosen via an invited competition. Six architects made a plan, with Rem Koolhaas almost crowned, but Coenen tipped as surprise winner. The realization of the design was extremely difficult. Meanwhile, the NAI settled in a temporary space on the Westersingel in Rotterdam.

 

Archive Building

 

The design of the institute by Coenen houses the main functions in separate parts of the building: the archive, the exhibition space and staff. Each building has its own architectural characteristics and its own relationship with the environment. The elongated archive building follows the curve of the Rochussenstraat and thus separates the Museum Park off the busy traffic route. The archive stands on concrete discs, creating an arcade and a visual connection to the park. In the evening the arcade is spectacularly lid by a sculpture by Peter Struycken. The archive building contains storage for archives and research spaces.

 

Exhibition Building

 

The exhibition building is a square volume of concrete, lined with brick. Besides a large and high exhibition hall, a gallery and a balcony room are made. The top floor sits between six concrete girders, and the floors consist of steel gratings so light can penetrate from the transparent roof into the main hall. Because of heights, these grids are now covered with carpet. The large, high exhibition hall can be used in many ways. The different floors are accessible via a ramp.

 

Glass midsection 

 

The high glass middle section contains offices and a library, an air-bridge connects to the study areas in the archive building. The construction consists of steel columns at the exterior of the facade, coming together in a steel pergola overhanging the building. In the base of two floors of this building are part of the central entrance and lobby. The entrance is accessible from the arcade, but also from the Museum via a wooden footbridge over the pond. In the pond a masterpiece by Auke de Vries was placed.

 

Starting anew 

 

In the winter of 2010 the building was adapted to new needs and insights by the original architect Jo Coenen. The entrance area has been substantially renovated, the bookstore, the cafe-restaurant and educational functions have been given a more prominent place. On the first of Januari 2013 the Dutch Architecture Institute merged with Premsela, Dutch institute voor design and Virtual Platform, institute for e-culture. The new name is The New Institute, for architecture, design and e-culture.

 


Literature:

  • Archis 1988-7, 1993-10
  • de Architect 1988-7/8, 1993-12
  • Architectuur Bouwen 1988-6/7, 1993-11
  • Architecture + Urbanism 1992-11
  • Architectural Review 1994-2
  • Architectural Record 1994-3
  • A. Duivesteijn - Het NAI, 1993
  • Jaarboek 1992-1993, 1993-1994
  • A. Oxenaar - Jo Coenen, architect, 1994
  • GA Document 40

 





Architect
Jo Coenen

Construction year
1988 - 1993

Address
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
http://www.hetnieuweinstitute....
verwijder van mijn route
voeg toe aan route


Listen to audio

More

Cube houses
Overblaak 70
Body House
Walhallalaan 94
Bookmark and Share

Routes

view all routes

Here expected

view the agenda
  • 10 september 2011 - 31 december 2014
    Treasury
  • 16 mei 2014 - 10 augustus 2014
    Wood